Ik kom terug

Uitgelicht

In 2012 remigreerde ik met mijn gezin na tien jaar Italië naar Nederland. Als tegenhanger van het tv-programma “Ik vertrek” maakte ik het radioblog “Ik kom terug”. Nederland door de ogen van een vrijwillige remigrant. Deze column werd in de zomer van 2012 elke maandagavond om vijf voor twaalf uitgezonden door het radioprogramma “Met het oog op morgen” en is ook afgedrukt in de Wereldkrant. De eerste aflevering staat onderaan.

Hoop?

Het eerste rondje Nederland zit er op: bitterballen op het strand, Italiaans ijs in Twente, plofsla in de supermarkt. De fiets is uit het vet. De scholen zijn geopend en ons huis loopt al weer op zijn Italiaans vol met spelende kinderen.

Eigenlijk kabbelden we de afgelopen weken Nederland in alsof er na tien jaar niets is veranderd. Een geruststellende eerste integratiefase zou je kunnen zeggen. Maar toch… Lees verder

Oranjehelden

Na zes weken op waterig Hollands zeeniveau moet ik echt omhoog. Ik wil een vergezicht: terug naar het niveau van de heuvels rond Rome waar we tien jaar woonden en neerkeken op de eeuwige stad.

De op een na hoogste toren van Nederland biedt soelaas. Die van de Nieuwe Kerk in Delft. Samen met mijn middelste dochter ga ik op pad. Maar niet voordat ik haar heb voorgesteld aan de vader van haar nieuwe vaderland, Willem van Oranje, die beneden in het vercommercialiseerde godshuis ligt.

Lees verder

HEMA-fiets

In haar klaprozenrokje stuift onze oudste dochter de slaapkamer in. Ze gooit de gordijnen open: ,,De zon! Het is zomer!’’ Drie weken hebben we er sinds onze remigratie op moeten wachten, maar nu is het zover. Nederland in de zon. Dat wordt op zoek naar zwemwater en vooral eindelijk weer eens lekker fietsen. Lees verder

Lekker Nederlands

Beluister of lees aflevering 4 van de wekelijkse column “Ik kom terug”. De column wordt elke maandagavond om vijf voor twaalf uitgezonden in het radioprogramma ,,Met het oog op Morgen”.

Na tien jaar mediterraan Rome dringt Holland zich in al zijn regenachtige zwaarte aan ons op. We moeten aan Bordewijk denken: De lucht lag laag morsig roetig…

Gelukkig hebben we voor aankomst in Nederland al in Italië zoveel zon gehad dat enige afkoeling welkom was. Inmiddels echter is die Romeinse zonne-energie wel ver opgebruikt. We proberen ons nu te verweren met Italiaanse opgewektheid en gaan op zoek naar de voordelen en lichtpuntjes in Nederland.

Lees verder

De Landing

Beluister of lees aflevering 3 van de wekelijkse column “Ik kom terug”. De column wordt elke maandagavond om vijf voor twaalf uitgezonden in het radioprogramma ,,Met het oog op Morgen”.

Als ik opkijk van mijn bed, priemt mijn groengele kuit, ongeduldig de lucht in. Hij wacht tot ook ik op eigen benen sta op Hollandse bodem. Voorlopig ben ik voor de meeste van mijn indrukken afhankelijk van vrouw en dochters. En zij ontdekken dat de omgang met landgenoten wennen is na tien jaar Rome. Lees verder

De lancering

Beluister of lees aflevering 2 van de wekelijkse column “Ik kom terug”. De column wordt elke maandagavond om vijf voor twaalf uitgezonden in het radioprogramma ,,Met het oog op Morgen”.

Ik wil net gaan ontbijten als de telefoon gaat. Het zijn de verhuizers. Ze kunnen ons huis niet vinden. Eenmaal voor het hek geleid, blijkt de inrit te smal voor hun wagen. Maar we hebben nog een ingang. Er moet gemanoeuvreerd worden. Ik temper het verkeer dat van de berg omlaag dendert. Een motorrijder remt, slipt, slingert en gaat onderuit. Vonkend schuift zijn machine op me af. In een flits weet ik over het moordende gevaarte te springen. Maar daar komt de motorrijder zelf aangegleden. Een sliding alla Pepe. Gestrekt been, 80 km per uur. Pang zegt mijn kuit. Een rode kaart blijft uit.

Lees verder