Over Bas Mesters

Bas Mesters (1965) is journalist en cultuurhistoricus. Van 1993 tot 2001 was hij verslaggever bij de Volkskrant. In 2002 vertrok hij met zijn gezin voor NRC Handelsblad en de NOS naar Italië en was daar ruim tien jaar correspondent. Bij terugkeer werkte hij twee jaar als buitenlandredacteur bij de NOS en als eindredacteur op de redactie van de NRC. Sinds 2012 is hij tevens directeur van het Expertisecentrum Journalistiek dat is gelieerd aan de Universiteit van Amsterdam. Vanaf november 2014 leidt hij de opleiding Journalistiek van Hogeschool Windesheim.

Tien jaar lang berichtte Mesters als correspondent vanuit Rome over Berlusconi, Benedictus en Bella Italia. Naast vele artikelen en audioreportages schreef hij het boek Italiaanse Streken dat in 2015 uitkwam en binnen een jaar vijf drukken beleefde. Hier vindt u wat recensies

Als tegenhanger van het tv-programma ,,Ik vertrek” vindt u hier het blog ,,Ik kom terug” dat hij maakte over zijn remigratie. Een verslag van de wederwaardigheden van een vrijwillige terugkeerder naar Nederland. Deze column werd in de zomer van 2012 elke maandagavond om vijf voor twaalf uitgezonden door het radioprogramma ,,Met het oog op Morgen” en is ook afgedrukt in de Wereldkrant.

Een bloemlezing van tien jaar correspondentschap in Italië en een kijkje achter de muren van het Vaticaan, zullen binnenkort worden geactiveerd op deze site. Voor nu vindt u hier een greep uit de radioreportages. Dit is Mesters afscheidsinterview afgenomen door nrc.nl. En hier het slotverhaal waarin hij door de ogen van drie overlevenden van de scheepsramp met de Costa Concordia terugkijkt naar die andere ramp: de morele en economische crisis waarin Italië mede als gevolg van het Berlusconisme terecht kwam. Dit artikel verscheen 25 augustus 2012 in NRC Handelsblad.

Hier vindt u een interview met Mesters bij het Radio5-programma Obalive – over Italië, en Nederland na drie maanden remigratie. Dit werd op 25 september 2012 uitgezonden.

Mesters pionierde in 2010 en 2011 op het gebied van constructieve journalistiek. Hij bracht honderd correspondenten, columnisten en cartoonisten van allerlei media samen op de website one11.nl; een manifest en nieuwjaarscadeau voor Nederland dat op 1-1-2011 werd gelanceerd. Journalisten zoemden op one11 in op pioniers en bouwers die soms met gevaar voor eigen leven iets probeerden te veranderen aan hun omgeving. Op de website introduceerde Mesters ‘de zesde w’ voor de journalistiek. Niet alleen wie, wat waar, wanneer en waarom, maar ook ‘wat nu?’ is een zeer relevante vraag voor journalisten die opereren in onzekere tijden als de onze. Zie hier de uitnodigingsbrief one11 waarmee Mesters zijn collega’s uitnodigde om mee te werken aan one11. Iedereen participeerde gratis, ook de website werd gratis gebouwd: het was een nul-euro-project geboren uit journalistieke noodzaak, zoals hij stelde.

Inmiddels leidt Mesters de opleiding Journalistiek aan de Hogeschool Windesheim. Sindsdien is constructieve journalistiek een van de drie speerpunten van de opleiding. De andere twee zijn ondernemende en cross mediale journalistiek.

 

 

 

9 reacties op “Over Bas Mesters

 1. graag zou ik de uitzending van afgelopen maandag/dinsdagnacht 9 juli j.l. (2012).nog eens horen over zelfredzaamheid, of liever nog de tekst bekomen van Uw 5 minutenpraatje over de radio Ned. 1.Ik vond het zo geweldig, de moeite waard, met humor doorspekte eye-opener , ook om de aandacht te brengen aan een breder publiek. Veel sukses in de toekomst met deze nieuwe aanwinst, Marie-José

 2. graag zou ik de uitzending van afgelopen maandag/dinsdagnacht 9 juli j.l. (2012).nog eens horen over zelfredzaamheid, of liever nog de tekst bekomen van Uw 5 minutenpraatje over de radio Ned. 1.Ik vond het zo geweldig, de moeite waard, met humor doorspekte eye-opener , ook om onder de aandacht te brengen aan een breder publiek. Veel sukses in de toekomst met deze nieuwe aanwinst, Marie-José

 3. graag zou ik de uitzending van afgelopen maandag/dinsdagnacht 9 juli j.l. (2012).nog eens horen over zelfredzaamheid, of liever nog de tekst bekomen van Uw 5 minutenpraatje over de radio Ned. 1.Ik vond het zo geweldig, de moeite waard, met humor doorspekte eye-opener , ook om onder de aandacht te brengen van een breder publiek. Veel sukses in de toekomst met deze nieuwe aanwinst, Marie-José

 4. vanuit italie: ik hoorde dat je iedere maandag op de Nos spreekt. kan maar 2 afdelingen lezen. Klopt dat? Na veel illusies over ‘in holland is alles beter/mooier’…doet het me goed, ook minder optimistische dingen te lezen. Dan kom ik tot de werkelijkheid. Ik zal tòch hier (moeten of willen) blijven. Heb je Ooit aan het probleem ‘ouden van dagen in italie/nederland ‘ gedacht..?? Als toekomstbeeld…dan zou ik liever in nederland wonen ,dan In italie: of je hebt geld voor een badante, of je zoekt het maar uit. ‘. Ik heb in Nederlandveel betere situaties gezien, ook al lijkt dat te veranderen (sinds kort).
  Het allerbeste gewenst, en laat je niet deprimeren door de lage grijze wolken.Heimwee zal blijven, voor wie lange tijd wèg is geweest uit Nederland, .Ik ‘mis’ mijn ‘vaderlandse’ taal., èn de ‘gezelligheid (non traducibile in italiano)’.. Gelukkig kan ik nu jouw (2 ) artikels lezen via je site.Buona fortuna a te e famiglia!.
  han calderoni

 5. Goedemiddag Bas,

  Ik ben een middelbare scholier en ga nu naar de 5e van het vwo. Ook doe ik mee aan MEP (Model European Parlement). De naam zegt het al, je speelt het Europees parlement na. Er is voor de rest veel verdere informatie hierover te vinden op internet.
  Na de provinciale ronde te zijn doorgekomen zit ik nu in de delegatie van Utrecht bij het Nationale evenement. En wij vertegenwoordigen het land Italië. Nu moet ieder delegatielid een werkstuk maken over zijn commissie.
  Ik zit in de commissie Internationale Handel.

  Is het mogelijk vragen te stellen aan u? En zo ja, denkt u dat u mij over dit onderwerp kunt verder helpen?

  mvg,

  Florian Blom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *